Блог Как да намалим разхода на гориво?

Как да намалим разхода на гориво?

Съвети
Как да намалим разхода на гориво?

Цените на горивата се повишават с всеки изминал ден. Причината е скокът на цените на петрола и природния газ на международните пазари, които са в постоянна несигурност заради войната в Украйна. Очаква се повишението да продължи и в следващите седмици, a успокоение да има чак през ноември.
На този фон всеки човек опитва да пести и да намери начин да намали разхода на гориво. Сред факторите за висок разход е по-агресивното и рязко шофиране, което може да доведе на до 15 % увеличение на разхода. Използването на некачествено двигателно масло увеличава до 10 % тази възможност.
Преди дни, заради спекула с цените пред бензиностанциите се извиха опашки от желаещи да заредят на по-ниски цени, преди те да надвишат 3 лв./литър.
Затова AMIGO Leasing подбра няколко начина, които според експерти могат да помогнат за намаляване на разхода.

 • Проверка на гумите
  Не трябва да карате с меки гуми. Те се въртят по-трудно, създават допълнително съпротивление, а това вдига разхода на гориво. Затова проверявайте налягането на гумите си и го дръжте в нормата, препоръчана за вашия модел. Те могат да омекнат заради различни метеорологични промени, на които са подложени.
  Винаги преди дълъг път ги проверявайте. Но също така, не прекалявайте с напомпването. Това може да увеличи шанса за ПТП заради удължаването на спирачния път.

 • Климатикът е по-икономичен от смъкнатите прозорци
  Смъкнатите прозорци не пестят гориво и не са по-икономични от климатика. Факт е, че климатикът повишава разхода, но отворените прозорци също го правят.
  Съпротивлението, което автомобилът преодолява при висока скорост и с отворени прозорци повишава няколко пъти разхода на гориво, отколкото включения климатик.

 • Спестете ток
  В колата ви има електрически уреди, които работят чрез генератор, който работи с помощта на двигателя. Затова, ако нямате нужда от тези уреди в момента, изключете ги.

 • Висококачественото масло
  Доброто качество на маслото е чудесна възможност да намалите разхода си на гориво. Качественото смазване на буталата на двигателя води до по-безпроблемната им работа. По-добре дайте повече пари за висок клас масло, за да имате по-добър ефект.

 • Спазвай ограниченията
  Доказано е, че автомобилите са най-икономични в рамките на ограниченията (между 90 и 130 км). Шофирането с по-висока скорост ще влоши разходa на гориво, ще повиши шанса да ви спрат и санкционират, както и опасността от ПТП. Затова спазвайте ограниченията!

 • Равномерно шофиране
  Не натискайте „газта“ до последно. Не се силете, когато виждате, че трябва да спрете скоро. Просто махнете крака от газта. Този начин на шофиране ще ви се отплати.
 • Поддържайте автомобила си
  Поддържайте колата си в добра техническа изправност. Освен, че ще сте спокойни за нейната надеждност, ще бъдете и сигурни за вашата безопасност.

 • Разтоварете ненужния багаж
  Намалете багажа на колата, като се освободите от ненужен в момента товар. Такъв например е допълнителният багажник, както и други подобен тип части и вещи. По този начин двигателят няма да бъде излишно натоварван при движение.

 • Ако харчи много, сменете го
  Ако автомобилът ви трайно е започнал да харчи повече гориво, отколкото е нормално, то вероятно не може да ограничите разхода. Това значи, че е дошъл моментът да се замислите за нов автомобил. А част от изискванията ви е да е икономичен.

  Надяваме се да сме ви били полезни!
  Ако тази статия ви е харесала, следете блога ни за още полезни съвети! 

Сходни публикации
Нов автомобил през 2023. Да, но кога?
Съвети
Нов автомобил през 2023. Да, но кога?
Ако си изчакал сътресенията на старата година да минат, за да помислиш за нов автомобил те поздравяваме за търпението. 2022 г. накара всички да чакаме автомобили. Буквално. За жалост чакането ще продължи и през тази, но може да се каже, че има лъч надежда за стабилизиране на сектора. Оглеждайки световния пазар за употребявани автомобили се открояват ясно две тенденции. 1. В Съединените щати започват бавно да се понижават цените на употребяваните автомобили. Въпреки това, крайните суми остават завишени. Хубавото на тази новина е, че щом в САЩ има раздвижване на пазара, това неминуемо ще се прен
5 перфектни коледни подаръци за автолюбителите
Съвети
5 перфектни коледни подаръци за автолюбителите
Пазаруването за празниците е в разгара си, затова ще ти предложим няколко перфектни идеи за коледни подаръци, с които да зарадваш любителите на автомобилите. Знаем, че почитателите на коли са претенциозни относно нещата, свързани с автомобилите им и тяхната полза. Накрая се оказва, че задачата за избор на подарък за тях е сложен. AMIGO идва на помощ с някои идеи, които са и бюджетни.  ВидеоиграДигиталната реалност е все по-предпочитана заради неограничените си възможности. А за стотици това е не просто хоби, а начин на живот. Ако имаш приятел фен на колите и на игрите, то видеоигра симулираща
Как колата ни да харчи по-икономично?
Съвети
Как колата ни да харчи по-икономично?
Дълголетието на един автомобил се крие в малките детайли и редовната грижа за него. Но в днешните времена, един от важните въпроси, които си задаваме е как да спестим гориво и да караме по-икономично. Ще те изненадаме и ще ти споделим, че не е нужно много. Напротив. С малки действия, ще спестиш разход на гориво и в същото време ще удължиш живота на автомобила си. Ето кои са те:  Плавно ускорениеНачина на потегляне и включване в движението е много важно. Рязкото натискане на газта подава също толкова рязко и много гориво. Затова, когато обстановката го позволява, потегляй плавно. Ще забележиш,
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.