Блог Как да намалим разхода на гориво?

Как да намалим разхода на гориво?

Съвети
Как да намалим разхода на гориво?

Цените на горивата се повишават с всеки изминал ден. Причината е скокът на цените на петрола и природния газ на международните пазари, които са в постоянна несигурност заради войната в Украйна. Очаква се повишението да продължи и в следващите седмици, a успокоение да има чак през ноември.
На този фон всеки човек опитва да пести и да намери начин да намали разхода на гориво. Сред факторите за висок разход е по-агресивното и рязко шофиране, което може да доведе на до 15 % увеличение на разхода. Използването на некачествено двигателно масло увеличава до 10 % тази възможност.
Преди дни, заради спекула с цените пред бензиностанциите се извиха опашки от желаещи да заредят на по-ниски цени, преди те да надвишат 3 лв./литър.
Затова AMIGO Leasing подбра няколко начина, които според експерти могат да помогнат за намаляване на разхода.

 • Проверка на гумите
  Не трябва да карате с меки гуми. Те се въртят по-трудно, създават допълнително съпротивление, а това вдига разхода на гориво. Затова проверявайте налягането на гумите си и го дръжте в нормата, препоръчана за вашия модел. Те могат да омекнат заради различни метеорологични промени, на които са подложени.
  Винаги преди дълъг път ги проверявайте. Но също така, не прекалявайте с напомпването. Това може да увеличи шанса за ПТП заради удължаването на спирачния път.

 • Климатикът е по-икономичен от смъкнатите прозорци
  Смъкнатите прозорци не пестят гориво и не са по-икономични от климатика. Факт е, че климатикът повишава разхода, но отворените прозорци също го правят.
  Съпротивлението, което автомобилът преодолява при висока скорост и с отворени прозорци повишава няколко пъти разхода на гориво, отколкото включения климатик.

 • Спестете ток
  В колата ви има електрически уреди, които работят чрез генератор, който работи с помощта на двигателя. Затова, ако нямате нужда от тези уреди в момента, изключете ги.

 • Висококачественото масло
  Доброто качество на маслото е чудесна възможност да намалите разхода си на гориво. Качественото смазване на буталата на двигателя води до по-безпроблемната им работа. По-добре дайте повече пари за висок клас масло, за да имате по-добър ефект.

 • Спазвай ограниченията
  Доказано е, че автомобилите са най-икономични в рамките на ограниченията (между 90 и 130 км). Шофирането с по-висока скорост ще влоши разходa на гориво, ще повиши шанса да ви спрат и санкционират, както и опасността от ПТП. Затова спазвайте ограниченията!

 • Равномерно шофиране
  Не натискайте „газта“ до последно. Не се силете, когато виждате, че трябва да спрете скоро. Просто махнете крака от газта. Този начин на шофиране ще ви се отплати.
 • Поддържайте автомобила си
  Поддържайте колата си в добра техническа изправност. Освен, че ще сте спокойни за нейната надеждност, ще бъдете и сигурни за вашата безопасност.

 • Разтоварете ненужния багаж
  Намалете багажа на колата, като се освободите от ненужен в момента товар. Такъв например е допълнителният багажник, както и други подобен тип части и вещи. По този начин двигателят няма да бъде излишно натоварван при движение.

 • Ако харчи много, сменете го
  Ако автомобилът ви трайно е започнал да харчи повече гориво, отколкото е нормално, то вероятно не може да ограничите разхода. Това значи, че е дошъл моментът да се замислите за нов автомобил. А част от изискванията ви е да е икономичен.

  Надяваме се да сме ви били полезни!
  Ако тази статия ви е харесала, следете блога ни за още полезни съвети! 

Сходни публикации
Авто мечтите се превръщат в реалност с Amigo leasing
Съвети
Авто мечтите се превръщат в реалност с Amigo leasing
Имаш ли авто мечта? Може би е спортен автомобил, луксозен седан или мощен SUV. Но често тези мечти изглеждат недостижими поради финансови ограничения или сложностите на автомобилния пазар. Но какво би казал, ако има начин да превърнеш тази мечта в реалност? Amigo Leasing ти предлага лизинг на употребявани автомобили, като улеснява процеса с няколко ключови предимства: - Без доказване на доходи: разбираме, че може би не можеш да предоставиш информация за доходите си или си отхвърлен от банките. За това ние ти предлагаме лизинг без нуждата от доказване на доходи, което прави процеса по-лесен з
Как да се предпазим от измамите с коли?
Съвети
Как да се предпазим от измамите с коли?
Когато решаваме да закупим автомобил, особено ако той е употребяван, попадаме на пазар, който е пълен с възможности, но и с рискове. За съжаление, не всеки продавач на автомобили има честни намерения. Някои се опитват да използват липсата на информация или опит на купувачите, за да им продадат автомобил с проблеми. Затова е изключително важно да бъдем добре информирани и внимателни, когато търсим да закупим употребявана кола. Нека да разгледаме някои от основните измами, които можем да срещнем, и как да се предпазим от тях. - Манипулации с пробега: Това е една от най-честите измами в България
Подобрете комфорта и безопасността на вашата кола с тези 5 неща
Съвети
Подобрете комфорта и безопасността на вашата кола с тези 5 неща
Колата е място, където прекарваме доста време – пътувайки до работа, на излет или просто като се разхождаме. Затова е важно тя да е удобна и безопасна. Ето пет аксесоара, които могат да направят пътуването ти по-приятно и безопасно. - Зарядно за кола Колко пъти си оставал без батерия в най-неподходящия момент? Със зарядното за кола вече няма да имаш този проблем. То осигурява постоянен източник на електроенергия и позволява на устройствата ти да работят без прекъсване. При избор на зарядно, внимавай да е съвместимо с твоите устройства. - Универсална стойка за телефон Навигацията е нераздел
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.