Блог Как колата ни да харчи по-икономично?

Как колата ни да харчи по-икономично?

Съвети
Как колата ни да харчи по-икономично?

Дълголетието на един автомобил се крие в малките детайли и редовната грижа за него. Но в днешните времена, един от важните въпроси, които си задаваме е как да спестим гориво и да караме по-икономично. 
Ще те изненадаме и ще ти споделим, че не е нужно много. Напротив. С малки действия, ще спестиш разход на гориво и в същото време ще удължиш живота на автомобила си. 
Ето кои са те: 


Плавно ускорение
Начина на потегляне и включване в движението е много важно. Рязкото натискане на газта подава също толкова рязко и много гориво. Затова, когато обстановката го позволява, потегляй плавно. Ще забележиш, че само тази малка промяна ще е много ефективна за разхода на гориво.

Поддържане на постоянна скорост
Ако искаш икономично шофиране, поддържай постоянна скорост. За целта, не забързвай рязко и не натискай рязко спирачка. Този непостоянен режим не е ефективен и харчи повече гориво. Разлики от над 10 км/ч увеличават разхода. Равномерната скорост може да се поддържа само за прав участък или спускане. Не го прави по нанагорнище, тъй като това увеличава разхода на гориво.

Налягане в гумите
Да шофираш икономично означава да следиш налягането в гумите. При различните автомобили то е различно. Провери за твоя автомобил какво е препоръчителното налягане. Гумите, които не са достатъчно напомпани, са по-меки и по-широки, което увеличава съпротивлението при движение и следователно потреблението (от 2 до 3%). Накратко, проверявайте редовно тяхното налягане!

Забрави за спирачката
Всеки дългогодишен и добър водач знае, че е добре скоростта да не се намалява само със спирачките. Това ги износва и създава предпоставки за инциденти и не е ефективно от финансова гледна точка. Предвиждането на пътната обстановка позволява намаляването на скоростта плавно, без използването на спирачки. Така максимално се оползотворява горивото.

Намали товара
Ако имаш багажник върху колата си го махни, когато нямаш нужда от него, защото така автомобилът ще бъде по-аеродинамичен и ще изразходва около 5% по-малко гориво. С по-ниско съпротивление ще шофираш по-икономично. Отворените прозорци при скорост над 50 км/ч създават съпротива и също увеличават разхода.

Планирай маршрута си
Колкото и странно да звучи, това е сред много важните аспекти на икономичното шофиране. Затова AMIGO те съветва да го обмислиш добре.  Особено когато си в града. 
Колкото по-малко светофари има по пътя ти, толкова по-рядко ще спираш и тръгваш, което ще ти спести гориво. Също така, даден маршрут може да е по-къс, но да включва стръмни баири, което също е предпоставка за повече разход. 
Затова преди да тръгнеш, внимателно планирай маршрута си.

Надяваме се да сме ти били полезни с този материал!

Сходни публикации
5 тайни за по-приятно шофиране
Съвети
5 тайни за по-приятно шофиране
За някои шофирането е професия, за други е необходимост. А за вас може да е изкуство и удоволствие! Представяме ви нашите 5 малки автомобилни тайни, с които да „хакнете“ ежедневието зад волана. Важно е да отбележим ,че НЕ е нужно да сте автомобилен експерт за да се възползвате от тези съвети. Те са за всеки запален шофьор! 1. „ОСВЕЖЕТЕ“ ЧИСТАЧКИТЕ СЪС СПИРТ Чисти чистачки! Не е глезотия, това е от изключителна важност – иначе… сещате се за онези ивици и драскотини от прах по стъклото, нали?! Почистването на чистачките с малко етилов спирт върху микрофибърна кърпа е евтин, но ефективен начин
Как да спестиш пари за нова кола?
Съвети
Как да спестиш пари за нова кола?
Вълнението от притежанието на нова кола може да бъде огромно, но често се сблъскваме с реалността, че трябва да натрупаме достатъчно средства, за да си позволим тази покупка. Пътят към спестяване на пари за нов автомобил не трябва да бъде труден, ако следваш няколко ключови стъпки, които ще ти помогнат да превърнеш мечтата си в реалност. Определи реалистична сума Първата стъпка е да определиш колко точно може да струва автомобилът, който желаеш. Бъди реалист относно сумата, като съобразиш с твоите финансови възможности и нужди. Разгледай различни модели и марки, за да намериш най-добрата цен
По-лесна ли ще е покупката на автомобил през 2024 г.?
Съвети
По-лесна ли ще е покупката на автомобил през 2024 г.?
През последните години наблюдаваме значително увеличение на цените на употребяваните автомобили, което променя динамиката на пазара. За да се адаптираш спрямо пазара, трябва да си направил обстойна проверка и да знаеш с какви възможности разполагаш. В тази статия ще разгледаме как можеш да се адаптираш към нарастващите цени и какви са най-добрите практики при избора на употребяван автомобил в текущата икономическа среда. Πpoблeмът c внoca нa yпoтpeбявaни aвтoмoбили oт Зaпaднa Eвpoпa щe пpoдължи дa ce зaдълбoчaвa, според търговците. Една от основните пpичини зa тoвa ca пoлитиĸитe зa oпaзвaнe н
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.