Блог Как колата ни да харчи по-икономично?

Как колата ни да харчи по-икономично?

Съвети
Как колата ни да харчи по-икономично?

Дълголетието на един автомобил се крие в малките детайли и редовната грижа за него. Но в днешните времена, един от важните въпроси, които си задаваме е как да спестим гориво и да караме по-икономично. 
Ще те изненадаме и ще ти споделим, че не е нужно много. Напротив. С малки действия, ще спестиш разход на гориво и в същото време ще удължиш живота на автомобила си. 
Ето кои са те: 


Плавно ускорение
Начина на потегляне и включване в движението е много важно. Рязкото натискане на газта подава също толкова рязко и много гориво. Затова, когато обстановката го позволява, потегляй плавно. Ще забележиш, че само тази малка промяна ще е много ефективна за разхода на гориво.

Поддържане на постоянна скорост
Ако искаш икономично шофиране, поддържай постоянна скорост. За целта, не забързвай рязко и не натискай рязко спирачка. Този непостоянен режим не е ефективен и харчи повече гориво. Разлики от над 10 км/ч увеличават разхода. Равномерната скорост може да се поддържа само за прав участък или спускане. Не го прави по нанагорнище, тъй като това увеличава разхода на гориво.

Налягане в гумите
Да шофираш икономично означава да следиш налягането в гумите. При различните автомобили то е различно. Провери за твоя автомобил какво е препоръчителното налягане. Гумите, които не са достатъчно напомпани, са по-меки и по-широки, което увеличава съпротивлението при движение и следователно потреблението (от 2 до 3%). Накратко, проверявайте редовно тяхното налягане!

Забрави за спирачката
Всеки дългогодишен и добър водач знае, че е добре скоростта да не се намалява само със спирачките. Това ги износва и създава предпоставки за инциденти и не е ефективно от финансова гледна точка. Предвиждането на пътната обстановка позволява намаляването на скоростта плавно, без използването на спирачки. Така максимално се оползотворява горивото.

Намали товара
Ако имаш багажник върху колата си го махни, когато нямаш нужда от него, защото така автомобилът ще бъде по-аеродинамичен и ще изразходва около 5% по-малко гориво. С по-ниско съпротивление ще шофираш по-икономично. Отворените прозорци при скорост над 50 км/ч създават съпротива и също увеличават разхода.

Планирай маршрута си
Колкото и странно да звучи, това е сред много важните аспекти на икономичното шофиране. Затова AMIGO те съветва да го обмислиш добре.  Особено когато си в града. 
Колкото по-малко светофари има по пътя ти, толкова по-рядко ще спираш и тръгваш, което ще ти спести гориво. Също така, даден маршрут може да е по-къс, но да включва стръмни баири, което също е предпоставка за повече разход. 
Затова преди да тръгнеш, внимателно планирай маршрута си.

Надяваме се да сме ти били полезни с този материал!

Сходни публикации
Как да подготвим автомобила за есента?
Съвети
Как да подготвим автомобила за есента?
Есента разстла мъгливата си пелена над нас, а с промяната на сезона идват и допълнителните грижи и подготовка на автомобила за сезона. За нас, като шофьори, следват месеци на още по-висока наблюдателност и внимание заради големия трафик, студеното и мрачно време. Разпитахме нашите специалисти и опитни шофьори за това как да се справим с промяната в условията навън и как да подготвим автомобила. Ето и какво ни казаха те:  Провери маркучи и ремъциПровери за течове и износване всички маркучи и ремъци на автомобила. Важно е маркучите около двигателя да нямат никакви пукнатини, защото при по-ниски
Бързи трикове за увереност при покупка на употребявана кола!
Съвети
Бързи трикове за увереност при покупка на употребявана кола!
Искаш да смениш колата! Започваш да търсиш сред стотиците обяви. Откриваш подходяща, добре изглеждаща. С добри характеристики, пробег и общо състояние. Като нова! Отивайки на място, много често някои неща не ти вдъхват доверие и ставаш съмнителен. AMIGO ти предлага няколко бързи трикове, с които да провериш автомобила. И да добиеш увереност! 1. Изберете автомобилИзбери подходящия автомобил, който отговаря на твоите изисквания, характеристики и ценови диапазон. Поискай от продавача идентификационния номер на превозното средство (VIN), комбинация, която съдържа най-важната информация за колата.
Ето как да предпазиш колата си през лятото!
Съвети
Ето как да предпазиш колата си през лятото!
Лятото е изключително екстремен сезон за автомобилите. Сезон, който може да влоши работата му и да го увреди. Затова ти даваме няколко лесни препоръки, които може да вкараш в употреба, за да предпазиш колата си през летните месеци. Почисти под капакаПод капака може да е пълно с листа пух, мръсотия и какво ли още не. Изсъхвайки тези боклуци лесно могат да се запалят. Както и да влязат в радиатора или вентилатора, като по този начин ще влошат работата им.  Затова поне веднъж седмично отваряйте капака и почиствайте под него Провери гумитеСлънцето и каучукът в гумите не си взаимодействат добре
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.