Блог Как колата ни да харчи по-икономично?

Как колата ни да харчи по-икономично?

Съвети
Как колата ни да харчи по-икономично?

Дълголетието на един автомобил се крие в малките детайли и редовната грижа за него. Но в днешните времена, един от важните въпроси, които си задаваме е как да спестим гориво и да караме по-икономично. 
Ще те изненадаме и ще ти споделим, че не е нужно много. Напротив. С малки действия, ще спестиш разход на гориво и в същото време ще удължиш живота на автомобила си. 
Ето кои са те: 


Плавно ускорение
Начина на потегляне и включване в движението е много важно. Рязкото натискане на газта подава също толкова рязко и много гориво. Затова, когато обстановката го позволява, потегляй плавно. Ще забележиш, че само тази малка промяна ще е много ефективна за разхода на гориво.

Поддържане на постоянна скорост
Ако искаш икономично шофиране, поддържай постоянна скорост. За целта, не забързвай рязко и не натискай рязко спирачка. Този непостоянен режим не е ефективен и харчи повече гориво. Разлики от над 10 км/ч увеличават разхода. Равномерната скорост може да се поддържа само за прав участък или спускане. Не го прави по нанагорнище, тъй като това увеличава разхода на гориво.

Налягане в гумите
Да шофираш икономично означава да следиш налягането в гумите. При различните автомобили то е различно. Провери за твоя автомобил какво е препоръчителното налягане. Гумите, които не са достатъчно напомпани, са по-меки и по-широки, което увеличава съпротивлението при движение и следователно потреблението (от 2 до 3%). Накратко, проверявайте редовно тяхното налягане!

Забрави за спирачката
Всеки дългогодишен и добър водач знае, че е добре скоростта да не се намалява само със спирачките. Това ги износва и създава предпоставки за инциденти и не е ефективно от финансова гледна точка. Предвиждането на пътната обстановка позволява намаляването на скоростта плавно, без използването на спирачки. Така максимално се оползотворява горивото.

Намали товара
Ако имаш багажник върху колата си го махни, когато нямаш нужда от него, защото така автомобилът ще бъде по-аеродинамичен и ще изразходва около 5% по-малко гориво. С по-ниско съпротивление ще шофираш по-икономично. Отворените прозорци при скорост над 50 км/ч създават съпротива и също увеличават разхода.

Планирай маршрута си
Колкото и странно да звучи, това е сред много важните аспекти на икономичното шофиране. Затова AMIGO те съветва да го обмислиш добре.  Особено когато си в града. 
Колкото по-малко светофари има по пътя ти, толкова по-рядко ще спираш и тръгваш, което ще ти спести гориво. Също така, даден маршрут може да е по-къс, но да включва стръмни баири, което също е предпоставка за повече разход. 
Затова преди да тръгнеш, внимателно планирай маршрута си.

Надяваме се да сме ти били полезни с този материал!

Сходни публикации
Най-икономичните автомобили през последната година
Съвети
Най-икономичните автомобили през последната година
2022 г. бе турбулентна година, която изправи автомобилния сектор пред много трудности и неизвестни, свързани с производствените процеси и доставките. Същевременно обаче успя да пробие път към още повече иновации и засилено налагане на изкуствения интелект в автомобилостроенето. Въпреки трусовете, автомобилната промишленост премина сериозна трансформация и успя да предложи автомобили от последно поколение, които освен това са и икономични. Благодарение на големите крачки към горивна ефективност. Ето кои са те:Mitsubishi MirageЕдин от най-достъпните автомобили е Mitsubishi Mirage. Както хечбекъ
Нов автомобил през 2023. Да, но кога?
Съвети
Нов автомобил през 2023. Да, но кога?
Ако си изчакал сътресенията на старата година да минат, за да помислиш за нов автомобил те поздравяваме за търпението. 2022 г. накара всички да чакаме автомобили. Буквално. За жалост чакането ще продължи и през тази, но може да се каже, че има лъч надежда за стабилизиране на сектора. Оглеждайки световния пазар за употребявани автомобили се открояват ясно две тенденции. 1. В Съединените щати започват бавно да се понижават цените на употребяваните автомобили. Въпреки това, крайните суми остават завишени. Хубавото на тази новина е, че щом в САЩ има раздвижване на пазара, това неминуемо ще се прен
5 перфектни коледни подаръци за автолюбителите
Съвети
5 перфектни коледни подаръци за автолюбителите
Пазаруването за празниците е в разгара си, затова ще ти предложим няколко перфектни идеи за коледни подаръци, с които да зарадваш любителите на автомобилите. Знаем, че почитателите на коли са претенциозни относно нещата, свързани с автомобилите им и тяхната полза. Накрая се оказва, че задачата за избор на подарък за тях е сложен. AMIGO идва на помощ с някои идеи, които са и бюджетни.  ВидеоиграДигиталната реалност е все по-предпочитана заради неограничените си възможности. А за стотици това е не просто хоби, а начин на живот. Ако имаш приятел фен на колите и на игрите, то видеоигра симулираща
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.