Блог Необичайни автомобилни факти, които не знаете

Необичайни автомобилни факти, които не знаете

Съвети
Необичайни автомобилни факти, които не знаете

Докато много от нас са запознати с основните автомобилни факти, свързани с марки, модели и технически спецификации, има толкова много необичайни и любопитни аспекти за автомобилите, които остават незнайни. В тази статия ще ви разкрием някои от най-забележителните и необичайни автомобилни факти, които вероятно не сте знаели.

Електромобилите се появяват преди двигателите с вътрешно горене

Първото електрическо превозно средство е създадено през 1832 година. Дълго преди създаването на съвременните електрически автомобили, Робърт Андерсън, шотландски изобретател, построява първото електрическо превозно средство, което е представлявало просто каруца. Въпреки, че по това време не получава голяма популярност, изобретението на Андерсън полага основите за развитието на електрическите превозни средства в бъдеще.

Най-продаваният автомобил на всички времена е Toyota Corolla

Toyota Corolla, компактен автомобил, първоначално представен през 1966 година, носи титлата на най-продавания автомобил на всички времена. С репутация за надеждност, икономичност и достъпност, Corolla се е наложила с голяма популярност по целия свят. През годините Toyota е продала милиони бройки Corolla, утвърждавайки я като автомобилен символ.

95% от живота на автомобила се изразходва, докато той е паркиран

Въпреки че автомобилите са проектирани за транспорт, те прекарват по-голямата част от живота си паркирани. Автомобилите се управляват само около 5% от времето, докато останалите 95% са паркирани до дома, на работа или на други места.

Белите коли са най-продавани

Най-продаваният автомобилен цвят в света е бял. Според статистиките на Axalta Coating Systems, около 38% от всички нови автомобили, произведени през 2020 година, са били в бял цвят.

Колко общо са всички автомобили в света?

Според Доклада за състоянието на световната автомобилна индустрия за 2021 година, в момента има над 1 милиард автомобила в употреба по света. Това число се очаква да нарасне до 2 милиарда през 2040 година.

Ускорение за 1.85 секунди

Най-бързото ускорение на автомобил от 0 до 100 километра в час е постигнато от електрическия хиперавтомобил Rimac C_Two. Това го прави един от най-бързите серийно произведени автомобили на планетата.

Средностатистическият лек автомобил, се състои от 30 000 отделни части

В автомобилите се използват около 30 000 различни части. Това включва всичко, от малки винтове до сложни системи за пренос на сила и електроника.

Тези факти представят преглед на богатата история и интересни аспекти от автомобилния свят. Независимо дали става въпрос за изобретателите, успеха на популярните модели или изненадващите статистики относно използването на автомобили, винаги има нещо интересно което да научите за автомобилите.

*Бонус

Знаеше ли, че в нашия сайт в секция специални оферти, може да намериш много коли с атрактивни месечни вноски? Защо четеш още? Отивай да разгледаш офертите – виж ги тук.

Сходни публикации
По-лесна ли ще е покупката на автомобил през 2024 г.?
Съвети
По-лесна ли ще е покупката на автомобил през 2024 г.?
През последните години наблюдаваме значително увеличение на цените на употребяваните автомобили, което променя динамиката на пазара. За да се адаптираш спрямо пазара, трябва да си направил обстойна проверка и да знаеш с какви възможности разполагаш. В тази статия ще разгледаме как можеш да се адаптираш към нарастващите цени и какви са най-добрите практики при избора на употребяван автомобил в текущата икономическа среда. Πpoблeмът c внoca нa yпoтpeбявaни aвтoмoбили oт Зaпaднa Eвpoпa щe пpoдължи дa ce зaдълбoчaвa, според търговците. Една от основните пpичини зa тoвa ca пoлитиĸитe зa oпaзвaнe н
Авто мечтите се превръщат в реалност с Amigo leasing
Съвети
Авто мечтите се превръщат в реалност с Amigo leasing
Имаш ли авто мечта? Може би е спортен автомобил, луксозен седан или мощен SUV. Но често тези мечти изглеждат недостижими поради финансови ограничения или сложностите на автомобилния пазар. Но какво би казал, ако има начин да превърнеш тази мечта в реалност? Amigo Leasing ти предлага лизинг на употребявани автомобили, като улеснява процеса с няколко ключови предимства: - Без доказване на доходи: разбираме, че може би не можеш да предоставиш информация за доходите си или си отхвърлен от банките. За това ние ти предлагаме лизинг без нуждата от доказване на доходи, което прави процеса по-лесен з
Как да се предпазим от измамите с коли?
Съвети
Как да се предпазим от измамите с коли?
Когато решаваме да закупим автомобил, особено ако той е употребяван, попадаме на пазар, който е пълен с възможности, но и с рискове. За съжаление, не всеки продавач на автомобили има честни намерения. Някои се опитват да използват липсата на информация или опит на купувачите, за да им продадат автомобил с проблеми. Затова е изключително важно да бъдем добре информирани и внимателни, когато търсим да закупим употребявана кола. Нека да разгледаме някои от основните измами, които можем да срещнем, и как да се предпазим от тях. - Манипулации с пробега: Това е една от най-честите измами в България
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.