Блог Необичайни автомобилни факти, които не знаете

Необичайни автомобилни факти, които не знаете

Съвети
Необичайни автомобилни факти, които не знаете

Докато много от нас са запознати с основните автомобилни факти, свързани с марки, модели и технически спецификации, има толкова много необичайни и любопитни аспекти за автомобилите, които остават незнайни. В тази статия ще ви разкрием някои от най-забележителните и необичайни автомобилни факти, които вероятно не сте знаели.

Електромобилите се появяват преди двигателите с вътрешно горене

Първото електрическо превозно средство е създадено през 1832 година. Дълго преди създаването на съвременните електрически автомобили, Робърт Андерсън, шотландски изобретател, построява първото електрическо превозно средство, което е представлявало просто каруца. Въпреки, че по това време не получава голяма популярност, изобретението на Андерсън полага основите за развитието на електрическите превозни средства в бъдеще.

Най-продаваният автомобил на всички времена е Toyota Corolla

Toyota Corolla, компактен автомобил, първоначално представен през 1966 година, носи титлата на най-продавания автомобил на всички времена. С репутация за надеждност, икономичност и достъпност, Corolla се е наложила с голяма популярност по целия свят. През годините Toyota е продала милиони бройки Corolla, утвърждавайки я като автомобилен символ.

95% от живота на автомобила се изразходва, докато той е паркиран

Въпреки че автомобилите са проектирани за транспорт, те прекарват по-голямата част от живота си паркирани. Автомобилите се управляват само около 5% от времето, докато останалите 95% са паркирани до дома, на работа или на други места.

Белите коли са най-продавани

Най-продаваният автомобилен цвят в света е бял. Според статистиките на Axalta Coating Systems, около 38% от всички нови автомобили, произведени през 2020 година, са били в бял цвят.

Колко общо са всички автомобили в света?

Според Доклада за състоянието на световната автомобилна индустрия за 2021 година, в момента има над 1 милиард автомобила в употреба по света. Това число се очаква да нарасне до 2 милиарда през 2040 година.

Ускорение за 1.85 секунди

Най-бързото ускорение на автомобил от 0 до 100 километра в час е постигнато от електрическия хиперавтомобил Rimac C_Two. Това го прави един от най-бързите серийно произведени автомобили на планетата.

Средностатистическият лек автомобил, се състои от 30 000 отделни части

В автомобилите се използват около 30 000 различни части. Това включва всичко, от малки винтове до сложни системи за пренос на сила и електроника.

Тези факти представят преглед на богатата история и интересни аспекти от автомобилния свят. Независимо дали става въпрос за изобретателите, успеха на популярните модели или изненадващите статистики относно използването на автомобили, винаги има нещо интересно което да научите за автомобилите.

*Бонус

Знаеше ли, че в нашия сайт в секция специални оферти, може да намериш много коли с атрактивни месечни вноски? Защо четеш още? Отивай да разгледаш офертите – виж ги тук.

Сходни публикации
Как да предпазите колата от прегряване?
Съвети
Как да предпазите колата от прегряване?
Прегряването на колата може да бъде сериозен и скъпоструващ проблем, особено през горещите летни месеци. Прегряването не само може да доведе до повреда на мотора, но и да създаде некомфортна обстановка за пътниците. Този сезон поставя автомобила и неговите системи пред сериозни предизвикателства и трудности особено за по-старите коли. За това тук ще обърнем внимание на няколко важни неща, които трябва да направите за да избегнете инцидентите на пътя. Проверка и поддръжка на охлаждащата система Охлаждащата течност играе ключова роля в предотвратяването на прегряване. Важно е да проверявате ни
Бензин или дизел – кое да закупите?
Съвети
Бензин или дизел – кое да закупите?
Въпросът за това, дали да закупите автомобил с двигател на бензин или дизел, винаги е предизвикателство за потребителите. Тези два видa гориво имат своите предимства и недостатъци, които трябва да бъдат взети предвид, преди да направите окончателния избор. В тази статия ще разгледаме основните фактори, които следва да бъдат взети предвид, когато се чудите дали да закупите кола на бензин или дизел. Цена Еднo от първите неща, които хората се запитват, е свързано с разходите за гориво. В много случаи дизеловите двигатели имат по-добра икономия на гориво в сравнение с бензиновите. Дизелът е по-п
Какви автомобили са подходящи за начинаещи шофьори?
Съвети
Какви автомобили са подходящи за начинаещи шофьори?
Ако току-що сте преминали изпита си по шофиране, ще искате достъпна, безопасна и евтина първа кола, така че ето нашия списък с най-добрите автомобили за нови шофьори. Преминаването на теста и шофирането по пътищата е вълнуващо, с истинско усещане за свобода, откриващо нови дестинации и приключения. Но има някои сурови реалности, с които ще се сблъскате, когато сте млади, неопитни и с ограничен бюджет. Купуването на чисто нова кола като първа кола е лукс, който повечето нови шофьори нямат. Но ако сте спестили или имате късмета да получите помощ от родителите си, ще искате нещо, което не е твър
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.