Блог Необичайни автомобилни факти, които не знаете

Необичайни автомобилни факти, които не знаете

Съвети
Необичайни автомобилни факти, които не знаете

Докато много от нас са запознати с основните автомобилни факти, свързани с марки, модели и технически спецификации, има толкова много необичайни и любопитни аспекти за автомобилите, които остават незнайни. В тази статия ще ви разкрием някои от най-забележителните и необичайни автомобилни факти, които вероятно не сте знаели.

Електромобилите се появяват преди двигателите с вътрешно горене

Първото електрическо превозно средство е създадено през 1832 година. Дълго преди създаването на съвременните електрически автомобили, Робърт Андерсън, шотландски изобретател, построява първото електрическо превозно средство, което е представлявало просто каруца. Въпреки, че по това време не получава голяма популярност, изобретението на Андерсън полага основите за развитието на електрическите превозни средства в бъдеще.

Най-продаваният автомобил на всички времена е Toyota Corolla

Toyota Corolla, компактен автомобил, първоначално представен през 1966 година, носи титлата на най-продавания автомобил на всички времена. С репутация за надеждност, икономичност и достъпност, Corolla се е наложила с голяма популярност по целия свят. През годините Toyota е продала милиони бройки Corolla, утвърждавайки я като автомобилен символ.

95% от живота на автомобила се изразходва, докато той е паркиран

Въпреки че автомобилите са проектирани за транспорт, те прекарват по-голямата част от живота си паркирани. Автомобилите се управляват само около 5% от времето, докато останалите 95% са паркирани до дома, на работа или на други места.

Белите коли са най-продавани

Най-продаваният автомобилен цвят в света е бял. Според статистиките на Axalta Coating Systems, около 38% от всички нови автомобили, произведени през 2020 година, са били в бял цвят.

Колко общо са всички автомобили в света?

Според Доклада за състоянието на световната автомобилна индустрия за 2021 година, в момента има над 1 милиард автомобила в употреба по света. Това число се очаква да нарасне до 2 милиарда през 2040 година.

Ускорение за 1.85 секунди

Най-бързото ускорение на автомобил от 0 до 100 километра в час е постигнато от електрическия хиперавтомобил Rimac C_Two. Това го прави един от най-бързите серийно произведени автомобили на планетата.

Средностатистическият лек автомобил, се състои от 30 000 отделни части

В автомобилите се използват около 30 000 различни части. Това включва всичко, от малки винтове до сложни системи за пренос на сила и електроника.

Тези факти представят преглед на богатата история и интересни аспекти от автомобилния свят. Независимо дали става въпрос за изобретателите, успеха на популярните модели или изненадващите статистики относно използването на автомобили, винаги има нещо интересно което да научите за автомобилите.

*Бонус

Знаеше ли, че в нашия сайт в секция специални оферти, може да намериш много коли с атрактивни месечни вноски? Защо четеш още? Отивай да разгледаш офертите – виж ги тук.

Сходни публикации
Какво е ЦКР? Трябва ли ти когато кандидатстваш за лизинг?
Съвети
Какво е ЦКР? Трябва ли ти когато кандидатстваш за лизинг?
В света на личните финанси, Централният кредитен регистър (ЦКР) играе ключова роля при вземането на решения за отпускане на кредити и лизинги. Ако някога си се интересувал как банките и финансовите институции оценяват твоята кредитоспособност, тогава ЦКР е един от основните инструменти, които използват. В тази статия ще разгледаме какво точно представлява ЦКР, как влияе на твоята кредитна история и защо е важен при кандидатстването за лизинг. Какво е ЦКР? Централният кредитен регистър (ЦКР) е система, която събира, съхранява и предоставя информация за кредитната активност на физическите и юр
Как да паркираш като професионалист
Съвети
Как да паркираш като професионалист
Паркирането е основно умение, което всеки шофьор трябва да овладее. Било то паралелно паркиране на тясна улица или избиране на подходящо място в претъпкан паркинг, правилното паркиране може да ти спести време, нерви и да предпази твоята кола от потенциални щети. В тази статия ще разгледаме някои от най-ефективните техники и съвети, които ще ти помогнат да паркираш като истински професионалист. Основни техники на паркиране: - Паркиране назад (успоредно паркиране): Този тип паркиране често се възприема като един от най-сложните за изпълнение. Ето как може да го усвоиш в няколко лесни стъпки:
5 тайни за по-приятно шофиране
Съвети
5 тайни за по-приятно шофиране
За някои шофирането е професия, за други е необходимост. А за вас може да е изкуство и удоволствие! Представяме ви нашите 5 малки автомобилни тайни, с които да „хакнете“ ежедневието зад волана. Важно е да отбележим ,че НЕ е нужно да сте автомобилен експерт за да се възползвате от тези съвети. Те са за всеки запален шофьор! 1. „ОСВЕЖЕТЕ“ ЧИСТАЧКИТЕ СЪС СПИРТ Чисти чистачки! Не е глезотия, това е от изключителна важност – иначе… сещате се за онези ивици и драскотини от прах по стъклото, нали?! Почистването на чистачките с малко етилов спирт върху микрофибърна кърпа е евтин, но ефективен начин
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.