Блог Как да паркираш като професионалист

Как да паркираш като професионалист

Съвети
Как да паркираш като професионалист

Паркирането е основно умение, което всеки шофьор трябва да овладее. Било то паралелно паркиране на тясна улица или избиране на подходящо място в претъпкан паркинг, правилното паркиране може да ти спести време, нерви и да предпази твоята кола от потенциални щети. В тази статия ще разгледаме някои от най-ефективните техники и съвети, които ще ти помогнат да паркираш като истински професионалист.

Основни техники на паркиране:

- Паркиране назад (успоредно паркиране):

Този тип паркиране често се възприема като един от най-сложните за изпълнение. Ето как може да го усвоиш в няколко лесни стъпки:

 1. За успешно паркиране назад първо се приближи успоредно до колата, зад която искаш да паркираш, като оставиш около 0.5 до 1 метър разстояние.

 2. Увери се, че имаш допълнително място от дължината на твоя автомобил плюс 1 до 1.2 метра. Наблюдавай през малкото триъгълно прозорче на задната врата, за да видиш левия стоп на предния автомобил.

 3. Завърти волана докрай надясно и потегли бавно назад. Когато видиш в лявото огледало целия автомобил, който е пред теб, изправи волана.

 4. Продължи назад, докато дясното огледало закрие левия стоп на предния автомобил, след което завърти волана наляво и завърши маневрата бавно, като внимаваш да не удариш другите автомобили.

- Перпендикулярно паркиране:

Този тип паркиране обикновено е по-лесен, но все пак ще ти дадем няколко съвета, които ще ти помогнат да направиш бързо и лесно маневрата:

Избери си паркомясто. Ако автомобилите са в два реда, позиционирай колата си по средата между тях, така че да имаш еднакво пространство от двете страни за маневриране. Подмини колата, до която ще паркираш. Задната част на твоя автомобил трябва да бъде на нивото на нейната страна, която е по-далеч от паркомястото. Завърти волана докрай в посоката, към която е паркомястото спрямо твоята позиция. Потегли бавно назад, докато близката страна на колата, до която маневрираш, се изравни с рамото ти. В тази позиция изправи волана и продължи назад, като маневрираш така, че колата ти да се паркира успоредно на останалите автомобили и да не се подава пред тях.

Този тип паркиране може да срещнеш по-често в търговските обекти, за това е хубаво да бъдеш подготвен за него и най-вече да запазиш самообладание по време на маневрата.

Съвети за избор на място за паркиране:

  • Оценка на пространството: Винаги проверявай дали размерите на мястото са достатъчни за твоята кола.
  • Безопасност: Избягвай паркиране близо до големи превозни средства, които могат да ограничат твоята видимост при излизане.

Често срещани грешки при паркиране:

  • Игнориране на правилата: Не пренебрегвай маркировките и знаците за паркиране; те са там, за да подпомогнат безопасното и ефективно използване на пространството.
  • Бързане: Винаги отдели достатъчно време за паркиране, за да избегнеш ненужни щети на твоята или на други коли.

Паркирането може да изглежда сложно, но с правилната практика и техники можеш да усъвършенстваш уменията си. Вземи предвид съветите и техниките, описани в тази статия, и скоро ще паркираш с лекота и увереност, както всеки професионалист.

Ако все още търсиш начини как да си купиш кола, може да кандидатстваш за лизинг ТУК.

Сходни публикации
Застраховка към лизинга всичко, което трябва да знаеш
Съвети
Застраховка към лизинга всичко, което трябва да знаеш
Предстои ти да вземеш кола на лизинг? За първи път ти е? Ще имаш ли застраховка? Каква ще бъде тя? Ако си задаваш всички тези въпроси, ние ще ти отговорим на тях, за да си възможно най-добре запознат със застарховката, когато взимаш кола на лизинг. Застраховката "Гражданска отговорност" е важен компонент, който може да помогне за защитата както на твоят автомобил, така и на теб. Тя покрива всички щети или наранявания, които можеш да причиниш на друго лице или на неговото имущество, докато управляваш автомобила си. Със застраховката можеш да си сигурен, че ако бъдеш признат за виновен за прои
Какво е ЦКР? Трябва ли ти когато кандидатстваш за лизинг?
Съвети
Какво е ЦКР? Трябва ли ти когато кандидатстваш за лизинг?
В света на личните финанси, Централният кредитен регистър (ЦКР) играе ключова роля при вземането на решения за отпускане на кредити и лизинги. Ако някога си се интересувал как банките и финансовите институции оценяват твоята кредитоспособност, тогава ЦКР е един от основните инструменти, които използват. В тази статия ще разгледаме какво точно представлява ЦКР, как влияе на твоята кредитна история и защо е важен при кандидатстването за лизинг. Какво е ЦКР? Централният кредитен регистър (ЦКР) е система, която събира, съхранява и предоставя информация за кредитната активност на физическите и юр
5 тайни за по-приятно шофиране
Съвети
5 тайни за по-приятно шофиране
За някои шофирането е професия, за други е необходимост. А за вас може да е изкуство и удоволствие! Представяме ви нашите 5 малки автомобилни тайни, с които да „хакнете“ ежедневието зад волана. Важно е да отбележим ,че НЕ е нужно да сте автомобилен експерт за да се възползвате от тези съвети. Те са за всеки запален шофьор! 1. „ОСВЕЖЕТЕ“ ЧИСТАЧКИТЕ СЪС СПИРТ Чисти чистачки! Не е глезотия, това е от изключителна важност – иначе… сещате се за онези ивици и драскотини от прах по стъклото, нали?! Почистването на чистачките с малко етилов спирт върху микрофибърна кърпа е евтин, но ефективен начин
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.