Блог Как да подготвим автомобила за есента?

Как да подготвим автомобила за есента?

Съвети
Как да подготвим автомобила за есента?

Есента разстла мъгливата си пелена над нас, а с промяната на сезона идват и допълнителните грижи и подготовка на автомобила за сезона. 
За нас, като шофьори, следват месеци на още по-висока наблюдателност и внимание заради големия трафик, студеното и мрачно време. 
Разпитахме нашите специалисти и опитни шофьори за това как да се справим с промяната в условията навън и как да подготвим автомобила. 
Ето и какво ни казаха те: 

Провери маркучи и ремъци
Провери за течове и износване всички маркучи и ремъци на автомобила. Важно е маркучите около двигателя да нямат никакви пукнатини, защото при по-ниски градуси и влага може да се скъсат лесно. 
Специално прегледай и ангренажния ремък, който е от най-важните части в двигателя. 
Дори и при най-малко съмнение за пукнатини и износване на маркучите под капака, посети сервиз. 

Провери гумите
Виж отблизо грайфера и шарката на гумите, както и налягането на въздуха. 
Поддържай подходящо налягане в гумите, защото заради студеното време гумите бързо губят въздух. 
Грайферът на гумите при зимни условия по закон трябва да бъде минимум 4 мм., като след средата на октомври може да се замислиш и подготвиш за смяна на летните със зимни. 
Препоръчваме ти да не чакаш последния момент, за да ги смениш, защото тогава ще трябва да проявиш търпение заради огромните опашки пред центровете за смяна на гуми. 

Светлините са важни!
Дните през есенно-зимния сезон са значително по-къси, а мъглата е основна част от тези месеци. Затова светлините на автомобила трябва да работят перфектно, за да си спокоен при шофиране. Провери дали всичко е изправно в осветителните тела на колата ти. 

Работи ли парното? 
Провери дали си пуснал да духа топъл въздух вместо студен. 
Има няколко най-чести проблеми, които могат да объркат и повредят отоплението в колата - липсва достатъчно антифриз, радиаторът на парното не работи, термостатът е повреден, клапанът за контрол на „топло-студено“ не работи, въздуховодите са повредени. 
Сред задължителните неща за проверка са и чистите въздушни филтри, които са важно за здравето ти.

Имаш ли пукнатини в гумените уплътнения?
Ако гумените ти уплътнения имат пукнатини, това може да навреди на купето при дъжд, който да проникне вътре. В резултат могат да се появят петна в цялото купе и да замирише на влага.

Маслото
Маслото е кръвта на двигателя. Затова отдели време и се погрижи да провериш или при необходимост да смениш тази течност, за да може колата ти да работи без проблеми. Важно е да знаеш на какъв интервал твоя автомобил се нуждае от смяна на масло. Проверката за нивото му става лесно, чрез щеката под капака в близост до двигателя. За целта, колата трябва да е в покой и паркирана на равно, за да може да отчете правилно. 
Освен за нивото, следи и за неговия вид и качество. Гъстите масла са подходящи за лятото, редките за по-студено време.

Има ли живот в акумулатора?
Никой не обича да бърза за работа в студена есенна сутрин и акумулаторът му да е паднал. Ситуация, с която всеки се е сблъсквал поне веднъж в живота си. Ако гаранцията му изтича скоро, нека го тестват в сервиз, за да сте наясно и спокойни колко живот му остава. Може да го проверите и за започнала корозия. 

Сходни публикации
5 тайни за по-приятно шофиране
Съвети
5 тайни за по-приятно шофиране
За някои шофирането е професия, за други е необходимост. А за вас може да е изкуство и удоволствие! Представяме ви нашите 5 малки автомобилни тайни, с които да „хакнете“ ежедневието зад волана. Важно е да отбележим ,че НЕ е нужно да сте автомобилен експерт за да се възползвате от тези съвети. Те са за всеки запален шофьор! 1. „ОСВЕЖЕТЕ“ ЧИСТАЧКИТЕ СЪС СПИРТ Чисти чистачки! Не е глезотия, това е от изключителна важност – иначе… сещате се за онези ивици и драскотини от прах по стъклото, нали?! Почистването на чистачките с малко етилов спирт върху микрофибърна кърпа е евтин, но ефективен начин
Как да спестиш пари за нова кола?
Съвети
Как да спестиш пари за нова кола?
Вълнението от притежанието на нова кола може да бъде огромно, но често се сблъскваме с реалността, че трябва да натрупаме достатъчно средства, за да си позволим тази покупка. Пътят към спестяване на пари за нов автомобил не трябва да бъде труден, ако следваш няколко ключови стъпки, които ще ти помогнат да превърнеш мечтата си в реалност. Определи реалистична сума Първата стъпка е да определиш колко точно може да струва автомобилът, който желаеш. Бъди реалист относно сумата, като съобразиш с твоите финансови възможности и нужди. Разгледай различни модели и марки, за да намериш най-добрата цен
По-лесна ли ще е покупката на автомобил през 2024 г.?
Съвети
По-лесна ли ще е покупката на автомобил през 2024 г.?
През последните години наблюдаваме значително увеличение на цените на употребяваните автомобили, което променя динамиката на пазара. За да се адаптираш спрямо пазара, трябва да си направил обстойна проверка и да знаеш с какви възможности разполагаш. В тази статия ще разгледаме как можеш да се адаптираш към нарастващите цени и какви са най-добрите практики при избора на употребяван автомобил в текущата икономическа среда. Πpoблeмът c внoca нa yпoтpeбявaни aвтoмoбили oт Зaпaднa Eвpoпa щe пpoдължи дa ce зaдълбoчaвa, според търговците. Една от основните пpичини зa тoвa ca пoлитиĸитe зa oпaзвaнe н
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.