Блог Как да подготвим автомобила за есента?

Как да подготвим автомобила за есента?

Съвети
Как да подготвим автомобила за есента?

Есента разстла мъгливата си пелена над нас, а с промяната на сезона идват и допълнителните грижи и подготовка на автомобила за сезона. 
За нас, като шофьори, следват месеци на още по-висока наблюдателност и внимание заради големия трафик, студеното и мрачно време. 
Разпитахме нашите специалисти и опитни шофьори за това как да се справим с промяната в условията навън и как да подготвим автомобила. 
Ето и какво ни казаха те: 

Провери маркучи и ремъци
Провери за течове и износване всички маркучи и ремъци на автомобила. Важно е маркучите около двигателя да нямат никакви пукнатини, защото при по-ниски градуси и влага може да се скъсат лесно. 
Специално прегледай и ангренажния ремък, който е от най-важните части в двигателя. 
Дори и при най-малко съмнение за пукнатини и износване на маркучите под капака, посети сервиз. 

Провери гумите
Виж отблизо грайфера и шарката на гумите, както и налягането на въздуха. 
Поддържай подходящо налягане в гумите, защото заради студеното време гумите бързо губят въздух. 
Грайферът на гумите при зимни условия по закон трябва да бъде минимум 4 мм., като след средата на октомври може да се замислиш и подготвиш за смяна на летните със зимни. 
Препоръчваме ти да не чакаш последния момент, за да ги смениш, защото тогава ще трябва да проявиш търпение заради огромните опашки пред центровете за смяна на гуми. 

Светлините са важни!
Дните през есенно-зимния сезон са значително по-къси, а мъглата е основна част от тези месеци. Затова светлините на автомобила трябва да работят перфектно, за да си спокоен при шофиране. Провери дали всичко е изправно в осветителните тела на колата ти. 

Работи ли парното? 
Провери дали си пуснал да духа топъл въздух вместо студен. 
Има няколко най-чести проблеми, които могат да объркат и повредят отоплението в колата - липсва достатъчно антифриз, радиаторът на парното не работи, термостатът е повреден, клапанът за контрол на „топло-студено“ не работи, въздуховодите са повредени. 
Сред задължителните неща за проверка са и чистите въздушни филтри, които са важно за здравето ти.

Имаш ли пукнатини в гумените уплътнения?
Ако гумените ти уплътнения имат пукнатини, това може да навреди на купето при дъжд, който да проникне вътре. В резултат могат да се появят петна в цялото купе и да замирише на влага.

Маслото
Маслото е кръвта на двигателя. Затова отдели време и се погрижи да провериш или при необходимост да смениш тази течност, за да може колата ти да работи без проблеми. Важно е да знаеш на какъв интервал твоя автомобил се нуждае от смяна на масло. Проверката за нивото му става лесно, чрез щеката под капака в близост до двигателя. За целта, колата трябва да е в покой и паркирана на равно, за да може да отчете правилно. 
Освен за нивото, следи и за неговия вид и качество. Гъстите масла са подходящи за лятото, редките за по-студено време.

Има ли живот в акумулатора?
Никой не обича да бърза за работа в студена есенна сутрин и акумулаторът му да е паднал. Ситуация, с която всеки се е сблъсквал поне веднъж в живота си. Ако гаранцията му изтича скоро, нека го тестват в сервиз, за да сте наясно и спокойни колко живот му остава. Може да го проверите и за започнала корозия. 

Сходни публикации
Най-икономичните автомобили през последната година
Съвети
Най-икономичните автомобили през последната година
2022 г. бе турбулентна година, която изправи автомобилния сектор пред много трудности и неизвестни, свързани с производствените процеси и доставките. Същевременно обаче успя да пробие път към още повече иновации и засилено налагане на изкуствения интелект в автомобилостроенето. Въпреки трусовете, автомобилната промишленост премина сериозна трансформация и успя да предложи автомобили от последно поколение, които освен това са и икономични. Благодарение на големите крачки към горивна ефективност. Ето кои са те:Mitsubishi MirageЕдин от най-достъпните автомобили е Mitsubishi Mirage. Както хечбекъ
Нов автомобил през 2023. Да, но кога?
Съвети
Нов автомобил през 2023. Да, но кога?
Ако си изчакал сътресенията на старата година да минат, за да помислиш за нов автомобил те поздравяваме за търпението. 2022 г. накара всички да чакаме автомобили. Буквално. За жалост чакането ще продължи и през тази, но може да се каже, че има лъч надежда за стабилизиране на сектора. Оглеждайки световния пазар за употребявани автомобили се открояват ясно две тенденции. 1. В Съединените щати започват бавно да се понижават цените на употребяваните автомобили. Въпреки това, крайните суми остават завишени. Хубавото на тази новина е, че щом в САЩ има раздвижване на пазара, това неминуемо ще се прен
5 перфектни коледни подаръци за автолюбителите
Съвети
5 перфектни коледни подаръци за автолюбителите
Пазаруването за празниците е в разгара си, затова ще ти предложим няколко перфектни идеи за коледни подаръци, с които да зарадваш любителите на автомобилите. Знаем, че почитателите на коли са претенциозни относно нещата, свързани с автомобилите им и тяхната полза. Накрая се оказва, че задачата за избор на подарък за тях е сложен. AMIGO идва на помощ с някои идеи, които са и бюджетни.  ВидеоиграДигиталната реалност е все по-предпочитана заради неограничените си възможности. А за стотици това е не просто хоби, а начин на живот. Ако имаш приятел фен на колите и на игрите, то видеоигра симулираща
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.