Блог Как да предпазите колата от прегряване?

Как да предпазите колата от прегряване?

Съвети
Как да предпазите колата от прегряване?

Прегряването на колата може да бъде сериозен и скъпоструващ проблем, особено през горещите летни месеци. Прегряването не само може да доведе до повреда на мотора, но и да създаде некомфортна обстановка за пътниците. Този сезон поставя автомобила и неговите системи пред сериозни предизвикателства и трудности особено за по-старите коли. За това тук ще обърнем внимание на няколко важни неща, които трябва да направите за да избегнете инцидентите на пътя.

Проверка и поддръжка на охлаждащата система

Охлаждащата течност играе ключова роля в предотвратяването на прегряване. Важно е да проверявате нивото редовно и да доливате или да го смените, ако е необходимо. Дефектният термостат също може да пречи на правилното функциониране на охлаждащата система. Ако се съмнявате в неговата работа, по-добре го сменете. Проверявайте също така радиатора и клапаните. Преглеждайте радиатора за течове и замърсявания, и почиствайте редовно, за да поддържате правилното охлаждане.

Защита на вътрешността на колата

Вредите, които слънцето причинява на самия автомобил, са по-скоро от козметичен характер. Но ако искате да ги избегнете ще трябва да използвате слънцезащитни навеси и калъфки за седалките. Те ще могат да помогнат за намаляване на температурата в купето на колата и да предпазят вътрешната и част. Паркирайте на сянка, когато е възможно. Търсете сянка, когато паркирате, за да предотвратите излишното нагряване на вътрешността на колата. Оставяне на леко отворени прозорци за обдухване. Този метод може да помогне за циркулацията на въздуха, когато колата е паркирана на слънце.

Избягване натоварване на мотора

Претоварването може да създаде излишно напрежение върху мотора, което води до прегряване. Оставяйте автомобила да се охлади при дълги пътувания. Правете редовни спирки, за да дадете възможност на мотора да се охлади, особено при дълги и натоварени пътувания. Проверявайте вентилатора и другите охлаждащи компоненти. Уверете се, че всички части, отговорни за охлаждането, работят правилно.

Как да разберете, кога колата започва да прегрява?

Ако забележите наличието на тези признаци, то най-вероятно двигателя на автомобилът започва да прегрява или вече е прегрял:

- Появата на пара, която може да прилича на бял дим, излизащ от под капака на двигателя.

- Следете индикатора за температурата на двигателя на арматурното табло, който отива в „Н“ или в червената зона.

- Обърнете внимание за наличието на странна миризма от двигателя.

Какво да направите, ако колата започне да прегрява?

- Веднага изключете климатика, за да намалите натоварването върху двигателя. Пуснете отоплението на максимална топлина. Това ще помогне за издърпване на част от топлината от двигателя и ще намали прегряването докато намерите подходящо място за спиране.

- Когато намерите подходящо място, спрете и изключете двигателя. Трябва да се охлади поне за 15 минути. Когато температурният индикатор се върне в нормалните граници, то двигателят е изстинал.

- Проверете нивото на антифриз и ако е необходимо долейте. Важно е да знаете, че това се извършва при охладен двигател.

- Опитайте да рестартирате двигателя ако не може автомобилът ще трябва да се изтегли до най-близкия автосервиз.

Предпазването на колата от прегряване е особено важно, когато карате през лятото на дълги разстояния и сте с по-стара кола. Спазването на тези съвети и насоки може да помогне не само за защита на мотора, но и за безопасността на пътниците. Ако все пак ви е писнало да карате стари коли и не искате да имате такива проблеми ние ще ви помогнем! Сдобийте се бързо и лесно с нова кола на лизинг с Amigo leasing, кандидатствайте ТУК.

Сходни публикации
Необичайни автомобилни факти, които не знаете
Съвети
Необичайни автомобилни факти, които не знаете
Докато много от нас са запознати с основните автомобилни факти, свързани с марки, модели и технически спецификации, има толкова много необичайни и любопитни аспекти за автомобилите, които остават незнайни. В тази статия ще ви разкрием някои от най-забележителните и необичайни автомобилни факти, които вероятно не сте знаели. Електромобилите се появяват преди двигателите с вътрешно горене Първото електрическо превозно средство е създадено през 1832 година. Дълго преди създаването на съвременните електрически автомобили, Робърт Андерсън, шотландски изобретател, построява първото електрическо пр
Бензин или дизел – кое да закупите?
Съвети
Бензин или дизел – кое да закупите?
Въпросът за това, дали да закупите автомобил с двигател на бензин или дизел, винаги е предизвикателство за потребителите. Тези два видa гориво имат своите предимства и недостатъци, които трябва да бъдат взети предвид, преди да направите окончателния избор. В тази статия ще разгледаме основните фактори, които следва да бъдат взети предвид, когато се чудите дали да закупите кола на бензин или дизел. Цена Еднo от първите неща, които хората се запитват, е свързано с разходите за гориво. В много случаи дизеловите двигатели имат по-добра икономия на гориво в сравнение с бензиновите. Дизелът е по-п
Какви автомобили са подходящи за начинаещи шофьори?
Съвети
Какви автомобили са подходящи за начинаещи шофьори?
Ако току-що сте преминали изпита си по шофиране, ще искате достъпна, безопасна и евтина първа кола, така че ето нашия списък с най-добрите автомобили за нови шофьори. Преминаването на теста и шофирането по пътищата е вълнуващо, с истинско усещане за свобода, откриващо нови дестинации и приключения. Но има някои сурови реалности, с които ще се сблъскате, когато сте млади, неопитни и с ограничен бюджет. Купуването на чисто нова кола като първа кола е лукс, който повечето нови шофьори нямат. Но ако сте спестили или имате късмета да получите помощ от родителите си, ще искате нещо, което не е твър
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.