Блог Как да предпазите колата от прегряване?

Как да предпазите колата от прегряване?

Съвети
Как да предпазите колата от прегряване?

Прегряването на колата може да бъде сериозен и скъпоструващ проблем, особено през горещите летни месеци. Прегряването не само може да доведе до повреда на мотора, но и да създаде некомфортна обстановка за пътниците. Този сезон поставя автомобила и неговите системи пред сериозни предизвикателства и трудности особено за по-старите коли. За това тук ще обърнем внимание на няколко важни неща, които трябва да направите за да избегнете инцидентите на пътя.

Проверка и поддръжка на охлаждащата система

Охлаждащата течност играе ключова роля в предотвратяването на прегряване. Важно е да проверявате нивото редовно и да доливате или да го смените, ако е необходимо. Дефектният термостат също може да пречи на правилното функциониране на охлаждащата система. Ако се съмнявате в неговата работа, по-добре го сменете. Проверявайте също така радиатора и клапаните. Преглеждайте радиатора за течове и замърсявания, и почиствайте редовно, за да поддържате правилното охлаждане.

Защита на вътрешността на колата

Вредите, които слънцето причинява на самия автомобил, са по-скоро от козметичен характер. Но ако искате да ги избегнете ще трябва да използвате слънцезащитни навеси и калъфки за седалките. Те ще могат да помогнат за намаляване на температурата в купето на колата и да предпазят вътрешната и част. Паркирайте на сянка, когато е възможно. Търсете сянка, когато паркирате, за да предотвратите излишното нагряване на вътрешността на колата. Оставяне на леко отворени прозорци за обдухване. Този метод може да помогне за циркулацията на въздуха, когато колата е паркирана на слънце.

Избягване натоварване на мотора

Претоварването може да създаде излишно напрежение върху мотора, което води до прегряване. Оставяйте автомобила да се охлади при дълги пътувания. Правете редовни спирки, за да дадете възможност на мотора да се охлади, особено при дълги и натоварени пътувания. Проверявайте вентилатора и другите охлаждащи компоненти. Уверете се, че всички части, отговорни за охлаждането, работят правилно.

Как да разберете, кога колата започва да прегрява?

Ако забележите наличието на тези признаци, то най-вероятно двигателя на автомобилът започва да прегрява или вече е прегрял:

- Появата на пара, която може да прилича на бял дим, излизащ от под капака на двигателя.

- Следете индикатора за температурата на двигателя на арматурното табло, който отива в „Н“ или в червената зона.

- Обърнете внимание за наличието на странна миризма от двигателя.

Какво да направите, ако колата започне да прегрява?

- Веднага изключете климатика, за да намалите натоварването върху двигателя. Пуснете отоплението на максимална топлина. Това ще помогне за издърпване на част от топлината от двигателя и ще намали прегряването докато намерите подходящо място за спиране.

- Когато намерите подходящо място, спрете и изключете двигателя. Трябва да се охлади поне за 15 минути. Когато температурният индикатор се върне в нормалните граници, то двигателят е изстинал.

- Проверете нивото на антифриз и ако е необходимо долейте. Важно е да знаете, че това се извършва при охладен двигател.

- Опитайте да рестартирате двигателя ако не може автомобилът ще трябва да се изтегли до най-близкия автосервиз.

Предпазването на колата от прегряване е особено важно, когато карате през лятото на дълги разстояния и сте с по-стара кола. Спазването на тези съвети и насоки може да помогне не само за защита на мотора, но и за безопасността на пътниците. Ако все пак ви е писнало да карате стари коли и не искате да имате такива проблеми ние ще ви помогнем! Сдобийте се бързо и лесно с нова кола на лизинг с Amigo leasing, кандидатствайте ТУК.

Сходни публикации
Как да паркираш като професионалист
Съвети
Как да паркираш като професионалист
Паркирането е основно умение, което всеки шофьор трябва да овладее. Било то паралелно паркиране на тясна улица или избиране на подходящо място в претъпкан паркинг, правилното паркиране може да ти спести време, нерви и да предпази твоята кола от потенциални щети. В тази статия ще разгледаме някои от най-ефективните техники и съвети, които ще ти помогнат да паркираш като истински професионалист. Основни техники на паркиране: - Паркиране назад (успоредно паркиране): Този тип паркиране често се възприема като един от най-сложните за изпълнение. Ето как може да го усвоиш в няколко лесни стъпки:
5 тайни за по-приятно шофиране
Съвети
5 тайни за по-приятно шофиране
За някои шофирането е професия, за други е необходимост. А за вас може да е изкуство и удоволствие! Представяме ви нашите 5 малки автомобилни тайни, с които да „хакнете“ ежедневието зад волана. Важно е да отбележим ,че НЕ е нужно да сте автомобилен експерт за да се възползвате от тези съвети. Те са за всеки запален шофьор! 1. „ОСВЕЖЕТЕ“ ЧИСТАЧКИТЕ СЪС СПИРТ Чисти чистачки! Не е глезотия, това е от изключителна важност – иначе… сещате се за онези ивици и драскотини от прах по стъклото, нали?! Почистването на чистачките с малко етилов спирт върху микрофибърна кърпа е евтин, но ефективен начин
Как да спестиш пари за нова кола?
Съвети
Как да спестиш пари за нова кола?
Вълнението от притежанието на нова кола може да бъде огромно, но често се сблъскваме с реалността, че трябва да натрупаме достатъчно средства, за да си позволим тази покупка. Пътят към спестяване на пари за нов автомобил не трябва да бъде труден, ако следваш няколко ключови стъпки, които ще ти помогнат да превърнеш мечтата си в реалност. Определи реалистична сума Първата стъпка е да определиш колко точно може да струва автомобилът, който желаеш. Бъди реалист относно сумата, като съобразиш с твоите финансови възможности и нужди. Разгледай различни модели и марки, за да намериш най-добрата цен
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.