Блог Удължете живота на гумите си с тези малки тайни!

Удължете живота на гумите си с тези малки тайни!

Съвети
Удължете живота на гумите си с тези малки тайни!

Насладата от хубавото и качествено пътуване идва с добре поддържания автомобил. Сърцето на колата е, разбира се, двигателят, но не по-малко важни са и гумите. Те са като човешките стави. Трябва постоянно да са в движение и да се поддържат, за да не сдадат багажа, когато са ни най-необходими за придвижване. И за да сте спокойни на пътя. И преди да побързате да отидете до вашия майстор или сервиз, ние ще ви разкрием няколко тайни, които да приложите бързо и лесно, за да удължите живота им.

Винаги имайте предвид целия експлоатационен живот на гумите ви. Първокласните имат по-издръжливи каучукови сплави и метални компоненти, което оказва влияние и на цената. Тези с по-ниски цени вероятно са направени от по-нискокачествени материали и ще имат нужда да ги следите по-често.

  • Сменяйте местата на гумите

Животът им може да се увеличи като се сменят местата на предните и задните гуми. Това спомага за равномерното им износване.
Болтовете на джантата трябва да са добре стегнати.
Проверявайте болтовете на джантите редовно. Според препоръки на експерти е добре това да се прави на всеки три месеца или на 10 000 км.

  • Проверявайте винтилите

Винаги когато подменяте гуми, проверявайте вентилите. Независимо, че са малки и незабележими, и те както и гумите са подложени на динамични промени. Това може да ги увреди, което пък може да доведе до загуба на значително налягане на седмица. Излишно е да казваме, че ниското налягане може да влияе на шофирането, износването на гумите, окачването и спирачките. Подмяната не е скъпа и по правило трябва да се прави при всяка сезонна смяна на гумите. Направете го, за да сте спокойни на пътя. Не коства много.

  • Баланс-задължителен

Балансът е задължителен, за да може да има добро сцепление на гумите с пътя и за да се движите безопасно. Препоръчително е да се извършва баланс на всяка сезонна смяна на гуми. Вероятно се чудите как може да разберете, че карате с небалансирани гуми? Ако усетите, че купето и воланът ви се тресат, сякаш сте във влакова композиция на БДЖ, то значи някоя гума е дефектна или имате крива джанта. Това може да доведе неравномерното износване на колелата, затова побързайте да направите баланс.

  • Реглажът – необходим. За сигурност на пътя.

Сходимостта на колелата също трябва да се проверява. Ако не е правилно регулирана, колата „тегли“ в различни посоки. Усеща се несигурност в движението, особено при завои. И най-вече гумите се износват по-бързо. Затова ако подозирате, че окачването ви има нужда от реглаж, консултирайте се със специалист.

  • Не въртете волана при спряла кола

Когато колата не е в движение, не въртете напразно волана. Това ще предотврати износване на протектора на гумите. Всеизвестен факт е, че ако дълбочината на протектора падне под 4 милиметра, характеристиката на гумата се влошава значително.

  • Правилно съхранение

Правилното съхранение също може да подобри издръжливостта на колелата. Най-доброто място за съхранението им е на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина.

Любопитен факт е, че с добре поддържаните гуми се намалява и разхода на гориво!

Въпреки всички съвети по-горе препоръчваме да не се превишава безопасния лимит на използване на гумите, който варира между 4-5 г. в зависимост от материалите, използвани за произвеждането им.

Сходни публикации
5 тайни за по-приятно шофиране
Съвети
5 тайни за по-приятно шофиране
За някои шофирането е професия, за други е необходимост. А за вас може да е изкуство и удоволствие! Представяме ви нашите 5 малки автомобилни тайни, с които да „хакнете“ ежедневието зад волана. Важно е да отбележим ,че НЕ е нужно да сте автомобилен експерт за да се възползвате от тези съвети. Те са за всеки запален шофьор! 1. „ОСВЕЖЕТЕ“ ЧИСТАЧКИТЕ СЪС СПИРТ Чисти чистачки! Не е глезотия, това е от изключителна важност – иначе… сещате се за онези ивици и драскотини от прах по стъклото, нали?! Почистването на чистачките с малко етилов спирт върху микрофибърна кърпа е евтин, но ефективен начин
Как да спестиш пари за нова кола?
Съвети
Как да спестиш пари за нова кола?
Вълнението от притежанието на нова кола може да бъде огромно, но често се сблъскваме с реалността, че трябва да натрупаме достатъчно средства, за да си позволим тази покупка. Пътят към спестяване на пари за нов автомобил не трябва да бъде труден, ако следваш няколко ключови стъпки, които ще ти помогнат да превърнеш мечтата си в реалност. Определи реалистична сума Първата стъпка е да определиш колко точно може да струва автомобилът, който желаеш. Бъди реалист относно сумата, като съобразиш с твоите финансови възможности и нужди. Разгледай различни модели и марки, за да намериш най-добрата цен
По-лесна ли ще е покупката на автомобил през 2024 г.?
Съвети
По-лесна ли ще е покупката на автомобил през 2024 г.?
През последните години наблюдаваме значително увеличение на цените на употребяваните автомобили, което променя динамиката на пазара. За да се адаптираш спрямо пазара, трябва да си направил обстойна проверка и да знаеш с какви възможности разполагаш. В тази статия ще разгледаме как можеш да се адаптираш към нарастващите цени и какви са най-добрите практики при избора на употребяван автомобил в текущата икономическа среда. Πpoблeмът c внoca нa yпoтpeбявaни aвтoмoбили oт Зaпaднa Eвpoпa щe пpoдължи дa ce зaдълбoчaвa, според търговците. Една от основните пpичини зa тoвa ca пoлитиĸитe зa oпaзвaнe н
Amigo logo
При покупка на регистриран автомобил в размер на 20 000 лв., при самоучастие на лизингополучателя - 4000 лв., лизингодателят ще участва в сделката с 16 000 лв. При финансиране за срок от 36 месеца, фиксираният лихвен процент е 41,16 %, годишният процент на разходите/ГПР/ е 49,89%, месечната вноска възлиза на 780,63лева. Общата сума, която ще заплати е 28 102,68 лв. включваща лизинговите вноски. Лизингополучателят дължи данък ПС, застраховка „Гражданска отговорност”, нотариална такса и местен данък както и такси описани в Тарифата за таксите и комисионните на „Амиго финанс” ЕООД.
GO
AMIGO LEASING all rights reserved.